[Interview] Volkskrant (July 17th, 2013)

Everything related to our favorite Scottish duo.

Moderators: mdg, Mexicola, 2020k, Fredd-E, Aesthetics

User avatar
Dayvan Cowboy
Status: Offline
Posts: 1778
Joined: 1 Oct 2006
Article + Interview in Dutch paper De Volkskrant.

scan: http://farm4.staticflickr.com/3681/9309 ... f642_o.jpg
translation: http://www.twoism.org/forum/viewtopic.p ... 313#216313

Band of Brothers
DOOR GIJSBERT KAMER − 17/07/13, 00:00

Het electroduo Boards Of Canada maakt al meer dan vijftien jaar muziek en doet dat minstens zo goed als Daft Punk. Toch weten we na al die jaren nauwelijks iets van de twee. V brengt daar verandering in.

Geheimzinnig is het woord dat je het eerst te binnen schiet als je aan Boards Of Canada denkt. Alles aan de band is vaag en niets is wat het lijkt. Zeker is alleen dat Boards Of Canada de mooiste elektronische muziek maakt die er bestaat, en dat al meer dan vijftien jaar. Hun in 1998 op het invloedrijke Warp-label verschenen albumdebuut Music Has The Right To Children zette de toon voor een met lange tussenpozen verschenen reeks van tot nu toe vier albums en een tweetal EP's. Het in juni verschenen Tomorrow's Harvest is opnieuw van een ongekende schoonheid, die zich net als op de vorige albums langzaam prijsgeeft, maar dan ook voorgoed verslavend werkt.

Veel is er eigenlijk niet veranderd. Boards Of Canada maakt nog altijd instrumentale muziek. Vervaardigd met analoge synthesizers en zelf opgenomen samples van akoestische instrumenten en stemmen. De stukken muziek zijn soms abstract, dan weer zeer melodieus en bezwerend en altijd gelaagd. Alle platen roepen gevoelens van nostalgie op, alsof je door een doos met oude Polaroidfoto's vlooit.

De muziek klinkt nogal eens alsof je een oud kapotgedraaid cassettebandje opzet en er geluiden te horen zijn die veroorzaakt zijn door slijtage, wat een aparte sfeer geeft. De muziek is soms sinister, dan weer dreigend maar op een vreemde manier altijd warm en troostrijk.

Maar waar komt het allemaal vandaan? Wie zijn Boards Of Canada eigenlijk en waarom weten we na al die jaren nauwelijks iets van ze?

Zeker is dat Boards Of Canada wordt gevormd door twee broers, Marcus en Michael Sandison. Maar het duurde zelfs even voordat hun familieband werd onthuld. Bang om met het uit twee broers bestaande danceduo Orbital te worden vergeleken, veinsden Marcus en Michael dat ze vrienden waren. Michael gebruikte de familienaam Sandison en Marcus noemde zich naar zijn tweede roepnaam Eoin.

De broers groeiden op in Schotland en woonden meer dan dertig jaar geleden, toen ze een jaar of 10 waren, een jaar in Canada. Interviews geven ze zelden, het enige wat ze bij het verschijnen van hun nieuwe plaat toestonden, was per land een emailinterview beantwoorden.

De Volkskrant leverde de lijst met vragen vlak na de release van Tomorrow's Harvest, begin juni, in. Een release die ook met grote geheimzinnigheid gepaard ging. Acht jaar na het voorlaatste album The Campfire Headphase en zeven jaar na de EP Trans Canada Highway dook er tijdens Record Store Day in de New Yorkse winkel Other Music ineens een plaat op van Boards Of Canada met daarop niet veel meer dan een elektronisch uitgesproken reeks cijfers, die zouden een code bevatten die uitsluitsel moest geven over de release van een heel nieuw Boards Of Canada-album.

Die plaat werd al even geheimzinnig gepresenteerd in een gesloten, desolaat ogend vakantiepark in de Californische Mojavewoestijn. Een plek die past bij de hoesfotografie die de schimmige contouren van San Francisco laat zien.

Tomorrow's Harvest is opnieuw een prachtig album, dat lijkt opgezet als een soundtrack bij een niet erg vrolijke film. De plaat kent een aantal wonderschone momenten, zoals in New Seeds waarin het synthesizerthema na vier minuten wordt onderbroken en er een kippenvelmoment ontstaat als er een ander thema wordt ingezet. Alsof er een oester openbreekt en er een parel begint te blinken.

Net als de vorige platen is ook Tomorrow's Harvest het resultaat van het laag over laag aanbrengen van opgenomen en gesampelde geluiden afkomstig uit een enorm arsenaal aan akoestische instrumenten en analoge synthesizers, opgeslagen in hun eigen Schotse studio.

Meer dan drie weken duurde het voordat Michael en Marcus Sandison schriftelijk antwoord gaven. Soms heel uitgebreid, soms heel kort. 'That's completely nuts' was het antwoord op de vraag wat ze ervan vonden dat de Record Store Dayplaat op eBay voor $5.700 is verhandeld.

Hier een enigszins ingekorte weergave van de correspondentie.

Er zit acht jaar tussen jullie vorige album en Tomorrow's Harvest. Wanneer begonnen jullie eraan en wat was het idee erachter?
Michael: 'We begonnen met het maken van schetsen, meteen na de release van de EP Trans Canada Highway in 2006. We woonden vervolgens een paar jaar in de VS en begonnen twee jaar geleden pas echt. In de tussentijd hielden we ons bezig met de opvoeding van onze kinderen, maar buiten Boards Of Canada deden we geen ander werk.'

'We zijn beiden erg geïnteresseerd in politiek en wat er verder in de wereld gaande is. Al sinds 2005 wilden we iets doen met het gegeven van de overpopulatie in de wereld en de toch wel donkere kant waar onze maatschappij steeds meer naar afglijdt.'

Jullie muziek is altijd beïnvloed door filmsoundtracks uit de jaren zeventig en tachtig. Zijn er nieuwe invloeden bijgekomen?
Michael: 'Ik probeer me van alle hedendaagse muziek af te sluiten wanneer ik aan een nieuw album werk, maar voor deze plaat wilden we een specifiek kleurenpalet samenstellen waarvoor we bewust teruggrepen naar soundtracks uit de vroege jaren tachtig. Films van David Cronenberg en John Carpenter, maar we grepen ook terug naar sciencefiction, krautrock en progrockmuziek uit de jaren zeventig.'

Marcus: 'We luisteren eigenlijk zelden voor ons plezier naar andere elektronische muziek.'

De sfeer op de nieuwe plaat is donkerder dan voorheen. Post-apocalyptisch wordt die in veel recensies genoemd. Zijn jullie het daarmee eens?
Michael: 'We proberen het allemaal ambigu te houden, maar de thematiek is inderdaad donker geaard. Het zijn nu eenmaal geen fraaie tijden, daar willen we iets van laten doorklinken. Maar altijd proberen we de donkere kanten te verluchtigen en andersom een luchtiger ingezet nummer een donker randje te geven. We proberen al onze muziek zowel licht als donker te laten zijn. Dan is de zeggingskracht groter.'

Het nummer Collapse halverwege het album lijkt een keerpunt. De nummers erna lijken duidelijker gekleurd en minder schimmig.
Marcus: 'Dat klopt. Het nummer markeert bewust een keerpunt. Je zou het ook als spiegelmoment kunnen zien. Het een na laatste nummer kent eenzelfde melodie als het tweede nummer, bijvoorbeeld. De tweede helft zouden we als minder menselijk willen typeren.'

Michael: 'De laatste paar nummers verwijzen thematisch naar een soort wederopstanding. Niet dat het goed afloopt, integendeel. We hanteren een pessimistisch wereldbeeld. De mensheid maakt er een rommeltje van, maar er mag nog wel ruimte zijn voor hoop.'

Vlak na het verschijnen van het album kwam er de wereldwijde afluisterkwestie rond klokkenluider Edward Snowden. Het lijkt wel alsof jullie op dergelijke gebeurtenissen anticipeerden op Tomorrow's Harvest.
Marcus: 'De reactie op de zaak Snowden verbaasde ons. De Amerikaanse regering heeft internet en de netwerken zelf gebouwd, en als je weet dat telefoontjes standaard werden afgeluisterd voordat internet ontstond, waarom zou diezelfde regering dan niet hetzelfde doen met zaken en data die door internet wereldkundig worden gemaakt?'

In 2011 nam Solange Knowles een vocale versie van jullie nummer Left Side Drive op, wat was jullie betrokkenheid daarbij?
Michael: 'Solange benaderde onze platenmaatschappij en wij gaven haar onze toestemming. Ik realiseer me dat het raar werd gevonden: iemand uit de r&b die een Boards Of Canadatrack inzingt, maar wij vonden het mooi wat ze deed. Het klinkt voor mij als een onbekend thema van een James Bondfilm of zoiets.'

Wilden jullie je bewust afkeren van de meer sentimentele kant van jullie werk, zoals te horen op de EP In A Beautiful Place Out In The Country uit 2000?
Michael: 'We maken nog steeds veel van die melodische nummers, maar ze pasten wat minder goed op de albums. Wellicht een andere keer.'

Marcus: 'Het interesseert ons nog altijd hoor, het componeren van sterke melodieën. Sterker nog, ik denk dat we een van de weinige bands binnen de elektronische muziek zijn die zo veel nadruk leggen op de melodie. Maar op de nieuwe plaat hanteren we meer het oude idee van soundtracks. Korte fragmenten, en melodielijnen die abrupt worden afgebroken.'

Vroeger hebben jullie nog wel eens opgetreden, maar al jaren niet meer. Bestaat er een kans dat Boards Of Canada weer het podium op gaat?
Michael: We willen wel weer liveshows gaan geven als we er echt iets speciaals van kunnen maken. We zijn er al een beetje mee aan de slag gegaan en hopen dat er snel iets bijzonders uitkomt.'

Mysterieuze plaat
De plaat Tomorrow's Harvest verscheen begin juni met grote geheimzinnigheid. Tijdens Record Store Day in de New Yorkse winkel Other Music dook er ineens een album op van Boards Of Canada met daarop niet veel meer dan een elektronisch uitgesproken reeks cijfers, die zouden een code bevatten die uitsluitsel moest geven over de release van een heel nieuw Boards Of Canada-album. Het album verscheen acht jaar na het voorlaatste album The Campfire Headphase en zeven jaar na de EP Trans Canada Highway.
Borné dans sa nature, infini dans ses vœux, l'homme est un dieu tombé qui se souvient des cieux.

User avatar
Moderator
Status: Offline
Posts: 8552
Joined: 30 May 2007
Location: Dorset, UK
Cheers for that Guido. They lived in the US for a while after Trans-Canada? That's new I think?
Image

Slow down...

User avatar
Eagle Minded
Status: Offline
Posts: 362
Joined: 7 Jun 2013
Location: UK
Michael : "Reverse a lighter deployed number employed number one dark edge" :roll:
Don't cha just love the Google translator!

Big thanks tho Guido
...what subtlety?

User avatar
Sherbet Head
Status: Offline
Posts: 621
Joined: 24 Apr 2013
mc10101 wrote:Michael : "Reverse a lighter deployed number employed number one dark edge" :roll:
Don't cha just love the Google translator!

Big thanks tho Guido


Anyone know a better translation program?

User avatar
Eagle Minded
Status: Offline
Posts: 302
Joined: 4 May 2013
Location: Finland
North by North wrote:
mc10101 wrote:Michael : "Reverse a lighter deployed number employed number one dark edge" :roll:
Don't cha just love the Google translator!

Big thanks tho Guido


Anyone know a better translation program?
Yes, it's called Fredd-E.

User avatar
Sherbet Head
Status: Offline
Posts: 621
Joined: 24 Apr 2013
Basefree wrote:
North by North wrote:
mc10101 wrote:Michael : "Reverse a lighter deployed number employed number one dark edge" :roll:
Don't cha just love the Google translator!

Big thanks tho Guido


Anyone know a better translation program?
Yes, it's called Fredd-E.


Yes, it is. :)

User avatar
Dayvan Cowboy
Status: Offline
Posts: 1778
Joined: 1 Oct 2006
The new bits: they lived in the US after their 2006 EP, they speak of "our children" so they both have them (I always thought only one of them had a child but I must admit that I'm not as devoted as a bocologist as I used to be so I might be wrong ;) ), the comment on the Snowden affair by saying that it surprised them that everyone was so surprised that the US government is eavesdropping on communications, they like the Solange Knowles rework, they admit that the album is mirrorred as in that the second track of TH is melodically similar to the track before the last track on the album.. I've seen some (but not all) discussion about this on this forum.
Borné dans sa nature, infini dans ses vœux, l'homme est un dieu tombé qui se souvient des cieux.

User avatar
Sherbet Head
Status: Offline
Posts: 621
Joined: 24 Apr 2013
Guido wrote:The new bits: they lived in the US after their 2006 EP, they speak of "our children" so they both have them (I always thought only one of them had a child but I must admit that I'm not as devoted as a bocologist as I used to be so I might be wrong ;) ), the comment on the Snowden affair by saying that it surprised them that everyone was so surprised that the US government is eavesdropping on communications, they like the Solange Knowles rework, they admit that the album is mirrorred as in that the second track of TH is melodically similar to the track before the last track on the album.. I've seen some (but not all) discussion about this on this forum.


Thanks for the summary!

User avatar
Sherbet Head
Status: Offline
Posts: 867
Joined: 23 May 2009
Location: Colorado
This interview seemed a little different to me? It seems like they opened up more, which is kickass!

User avatar
Eagle Minded
Status: Offline
Posts: 291
Joined: 25 Aug 2011
Interesting that they lived in the US. Will wait for a translation, should one come, to read.
Couple live jazz Boards of Canada covers of mine can be found here: https://soundcloud.com/ntowbinj

Posts Quantity
Status: Offline
Posts: 123
Joined: 23 May 2013
I wonder where in the US they resided. If I was ever in proximity to them let alone the same place I'll.......never mind I have no words!!

User avatar
Moderator
Status: Offline
Posts: 4122
Joined: 28 Nov 2004
Location: Belgium
Image

Posts Quantity
Status: Offline
Posts: 123
Joined: 23 May 2013
great scan thanks! sorry to be a total girl about it but they are fine.

User avatar
Sherbet Head
Status: Offline
Posts: 957
Joined: 27 Jan 2013
Location: the past
Basefree wrote:Yes, it's called Fredd-E.
:lol:

User avatar
Friendly Stranger
Status: Offline
Posts: 35
Joined: 16 Nov 2006
Location: New Zealand
wow... the same questions.. again...

User avatar
Eagle Minded
Status: Offline
Posts: 362
Joined: 7 Jun 2013
Location: UK
bkillsb wrote:great scan thanks! sorry to be a total girl about it but they are fine.


LOL! sorry to be a total bloke about it but Guido's avatar is...oooof :wink:
...what subtlety?

User avatar
Sherbet Head
Status: Offline
Posts: 660
Joined: 1 Jan 2012
Location: Australia
so who is translating this huh
*farts*

idk

User avatar
Posts Quantity
Status: Offline
Posts: 108
Joined: 10 Aug 2005
Location: netherlands
hey, that's my 'scan' ! ;)

Guido, so cool that we both stumbled onto this paper yesterday. It didn't occur to me to go here first so I posted this over at bocpages on FB. Do you have time for a translation? I won't until next week, probably.

Peace!
have you ever seen a portal?

User avatar
Friendly Stranger
Status: Offline
Posts: 19
Joined: 18 Jun 2013
UK: There's eight years between your previous album, Tomorrow's Harvest. When you started it and what was the idea behind it?

Michael: "We started making sketches, immediately after the release of the EP Trans Canada Highway in 2006, we then lived a few years in the U.S. and started two years ago really In the meantime, we were concerned with.. education of our children, but outside Boards Of Canada we did no other work "
"We are both very interested in politics and what else is going on in the world. We wanted to do something with the data on the population in the world and the rather dark side to which our society increasingly slipping since 2005"

UK: Your music is always influenced by film soundtracks from the seventies and eighties. Are there any new influences added?

Michael: "I try to connect me with all modern music when I wanted to put together a specific color palette which we consciously harked back to soundtracks asked years on a new album work, but for this record eighty Films of David Cronenberg and John Carpenter. but we also resorted to science fiction, krautrock and prog rock music from the seventies.
Marcus: "We actually rarely listen for our pleasure to other electronic music"

UK: The atmosphere on the new album is darker than before. Post-apocalypse cally mentioned in many reviews. Are you agree?

Michael: "We're trying everything to keep ambiguous but the theme is indeed dark grounded It simply are not nice times, we want to leave something resound But we always try to verluchtigen the dark side and the other a lighter deployed number.. to give. deployed number one dark edge we attempt to make our music both light and dark. Then the greater expressiveness.

UK: The number Collapse halfway through the album seems to be a turning point. The numbers next appear clearer and less colored shadowy.

Marcus: "That's right The song marks a conscious turning point You could also see it as a mirror moment The penultimate song has the same melody as the second number, for example, the second half we would be less human to characterize.....
Michael: "The last few numbers refer to a kind of thematic resurrection Not that ends well, on the contrary, we adopt a pessimistic worldview Mankind makes a mess, but there may still be room for hope..."

UK: Shortly after the release of the album came the global interception issue of whistleblower Edward Snowden. It seems like you at such events anticipated Tomorrow's Harvest.

Marcus: "The response to the Snowden case surprised us The U.S. government has internet and the networks themselves built, and if you know standard calls were tapped before internet came into being, why should that same government not do the same with business and data provided by. Internet be? "publicized

UK: In 2011, Solange Knowles took a vocal version of your song on, what was your involvement?

Michael: "Solange approached our record and we gave her our permission I realize that it was found weird:.. Someone from the r & b that a Boards Of Canada Track inzingt, but we thought it was nice that they did it sounds to me like an unknown theme of a James Bond movie or something "

UK: Wilden turn you aware of the more sentimental side of your work, as heard on the EP In A Beautiful Place Out In The Country in 2000?

Michael: "We still make a lot of those melodic songs, but they did less well on the albums Perhaps another time.".
Marcus: "It interests us still hear, composing strong melodies fact, I think we're one of the few bands in the electronic music that so much emphasis on the melody, but on the new record we use more.. the old idea of ​​soundtracks. Short extracts, and melodies that are broken. "abruptly

UK: Once you have sometimes occurred, but not for years. Is there a chance that Boards Of Canada back on stage going?

Michael: "We want to live shows again if we are going to give something special to make We are already gone a bit to work and hope that soon something special suits..

User avatar
Sherbet Head
Status: Offline
Posts: 753
Joined: 20 Sep 2010
Special live shows! Melodic stuff lurking about! Whaaaa!

Next

Return to Boards of Canada

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests